BerandaNewsDuniaMasyarakat Aceh di Malaysia Galang Dana Untuk Palestina

Masyarakat Aceh di Malaysia Galang Dana Untuk Palestina

Populer

MALAYSIA – Masyarakat Aceh di Malaysia yang tergabung dalam Persatuan Komuniti Melayu Aceh Klang menggalang donasi/sumbangan untuk korban perang Gaza, Palestina. Donasi yang sudah terkumpul 15.000 RM atau 50 juta Rupiah. Kegitan tersebut bentuk kerja sama Komuniti Melayu Aceh Klang dengan Kementerian Luar Negeri Malaysia.

Hal itu disampaikan Saaduddin Bin Abdullah Wakil Ketua Persatuan Komuniti Masyarakat Aceh Klang melalui siaran pers dikirim kepada wartawan di Aceh, Ahad, 29 Oktober 2023.

Pria akrab disapa Apa Saad ini menyebut Persatuan Komuniti Aceh Klang secara resmi membuka donasi Palestine pada 23 Oktober – 31 Desember 2023 yang dipusatkan di Meunasah Baitul Asyi Klang Malaysia.

“Hari ini pelencaran tabung telah diresmikan di Musala Baitul Asyi Klang oleh Hj. Mansyur bin Kasim, putra Aceh asal Ulee Glee sebagai Penasihat Komuniti Melayu Aceh Klang, Nyak Hussini bin M. Jamil, putra Aceh asal Idi sebagai Presiden Komuniti Melayu Aceh Klang, Madiyo bin Ahmad Jirin, putra Aceh asal Geudong Pase sebagai pengurus komuniti ini, dan Sa’aduddin bin Abdullah, putra Aceh asal Lhokseumawe sebagai wakil ketua komuniti,” ujarnya.

“Dengan ini mengalu-alukan sumbangan ahli-ahli persatuan Komuniti Melayu Aceh Klang dan juga orang ramai untuk dipanjangkan kepada saudara kita di bumi Palestine bagi mempertahankan Masjid Aqsa. Maka pengurusan Tabung Bantuan Peduli Gaza, Palestine di bawah Persatuan Komuniti Melayu Aceh Klang membuka kepada ahli-ahli dan orang ramai untuk menyumbang kepada Palestine melalui Tabung Bantuan Peduli Gaza,” tambah Apa Saad.

Dia menyebut hari pertama dibuka, donasi yang masuk 5.500 RM dan hingga kini mencapai 15.000 RM atau sekitar 50 juta Rupiah. Setelah donasi ditutup nantiya pada 31 Desember 2023, seluruh dana yang masuk akan disalurkan melalui Wisma Putra untuk diserahkan ke Gaza Palestina.

Persatuan Komuniti Melayu Aceh Klang merupakan salah satu LSM atau NGO yang sudah terdaftar di R.O.S Kerajaan Malaysia. “Bagi masyarakat Aceh Malaysia yang ingin membantu menyumbangkan dana untuk rakyat Palestina dapat menyumbang melalui CIMB Islamic Bank – 8603433707 atas nama Persatuan Melayu Aceh Klang,” pungkasnya.[](ril)

TINGGALKAN KOMENTAR

Silakan masukkan komentar anda!
Silakan masukkan nama Anda di sini

Berita terkait

Berita lainya